Idealny rosół. O czym warto pamiętać?

Rosół to jedna z najważniejszych zup w kuchni polskiej. Jest nie tylko wyśmienitym pierwszym daniem, ale również składnikiem wielu innych zup a także potraw. Niestety, wiele osób nie potrafi przygotować prawdziwie esencjonalnego, klarownego bulionu. Tymczasem to wcale nie musi być trudne. Oto sprawdzone sposoby na pyszny i aromatyczny rosół, który zachwyci każdego. 

Odpowiedni dobór i przygotowanie mięsa

Większość z nas przygotowuje rosół drobiowy. Choć pyszny nie będzie jednak on bardzo intensywny w smaku. Jeśli zależy nam na tym, by rosół miał piękny głęboki kolor a przy tym intensywny smak i aromat warto gotować go na różnych gatunkach mięsa. Do udek z kurczaka dodajemy kawałek wołowiny oraz indyka.
Mięso powinno być doskonałej jakości, starannie oczyszczone a przed gotowaniem co najmniej kilka godzin moczyć się w zimnej wodzie. Dzięki temu zupa będzie klarowna.

Mały ogień i długi czas gotowania

Jeśli zależy nam na tym, by zupa była idealnie klarowna kluczowe znaczenie ma zbieranie szumowin podczas początku gotowania się wywaru. Nie jest to możliwe jeśli ogień pod garnkiem będzie zbyt duży. Wówczas cząsteczki szumu mieszają się z bulionem a zupa staje się mętna. Pamiętajmy więc o doprowadzaniu wywaru do wrzenia na naprawdę małym ogniu. Bardzo ważny jest również czas gotowania – im dłuższy, tym lepszy. Dobry rosół powinien gotować się co najmniej przez 3 godziny. Oczywiście na wolnym ogniu. 

Sekretna cebula i bogactwo warzyw

Nie bójmy się dodawać do rosoły bardzo dużych warzyw i ziół do naszego wywaru. Im więcej marchewki, pietruszki, pora, selera oraz lubczyku, natki tym lepiej. Każde z warzyw dodaje smaku w naturalny i zdrowy sposób. Co więcej, jeśli dodatkowo opalimy cebulę nad palnikiem i dodamy ją do rosołu pod koniec gotowania nasza zupa będzie miała piękny, intensywny kolor, który zachwyci każdego.
Jak więc widać przygotowanie idealnego rosołu nie jest trudne. 

About The Author